Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

7 tény a kávéról, amiket még kevesen ismernek

7 tény a kávéról, amiket még kevesen ismernek
Ha azt gondoltad, hogy a kávét a mindenki ismeri, akkor csak részben van igazad. Míg sokan a kávét napi ébresztőként részesítik előnyben, a világ legtöbbet fogyasztott itala a víz és a tea mellett. Bár ez is egy érdekes tény a kávéval kapcsolatosan, azonban számos meglepő dolog van, amelyek miatt egy kicsit másképp tekinthetsz a kávédra. :-)

1. A fájdalomcsillapítók szedése mellett a kávé javítja azok hatékonyságát.

Ha valaha is sikerült elűznöd a fejfájást egy csésze kávéval, akkor a koffeint használtad hatékony fájdalomcsillapítóként, amit a gyógyszergyárak is csinálnak. Ha megnézed a népszerű, vény nélküli (OTC) fájdalomcsillapítók összetevőit, sokukban előfordul, hogy koffeint tartalmaznak, mivel ez 40%-kal növeli ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát.

2. Finnországban fogyasztják a legtöbb kávét a világon.

Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, majd Vietnam és India következik. De ami a fogyasztást illeti, Finnország a világ legnagyobb kávéfogyasztója, a legtöbb finn 12,5 kg (27,5 font) kávét fogyaszt évente. A másik ország, amely több mint 10 kg-ot (22 fontot) fogyaszt el évente, Svédország.

3. A kávé ősi ital, és a kecskék fedezték fel.

A legenda szerint egy Kaldi nevű etióp kecskepásztor fedezte fel a kávét, amikor a kecskéi a fáról ettek, és nem aludtak éjjel. Kaldi ezt a helyi monostor apátjának mondta el, aki felfedezte a bogyók stimuláló tulajdonságait, és így kezdődött a kávé története és termesztése. Történelmileg a kávétermesztés és kereskedelem az Arab-félszigeten kezdődött, valamikor a 15. században.

4. Sokszor és sokan megpróbálták betiltani a kávét, de nem sikerült.

Sok vezető sokszor megpróbálta betiltani a kávét, melyet alkalmasnak tartottak az engedelmetlenség szítására. Ez történt a XVI. században Mekkában és Olaszországban is, de mindig volt a hatalomban valaki, aki túlságosan szerette a kávét ahhoz, hogy betiltsák. A 18. században Svédország is megpróbálta betiltani, de sehogy sem működött, a kávé pedig itt maradt nekünk.

5. Túl lehet adagolni a koffeint.

A koffein túladagolás nagyon-nagyon ritka, de lehetséges, ha elegendő, 30 csésze kávénak megfelelő koffeintartalmú italt fogyasztunk rövid időn belül. Ennek ellenére több mint 400 mg koffein idegességet, álmatlanságot és ingerlékenységet is okozhat. Ehhez, körülbelül  4-8 csésze kávét kell meginni, erősségtől függően.

6. A világ legdrágább kávéja ürülékből származik.

A világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak Indonéziában, az ázsiai cibetmacska ürülékéből kivont kávébabból származik. Az állat csak a legérettebb kávébogyókat eszi meg, és a részben megemésztett és kissé megerjedt babot a ürülékében adja ki, amit aztán összegyűjtenek, megmosnak, megpörkölnek és őrölnek. Sajnos, bár korábban ezt a vadonban tették, a nagy kereslet miatt,  a kávéültetvényeken ma már ketrecben tartják ezeket a macskaszerű állatokat, és a legtöbb helyen nem tartva be a megfelelő állatbiztonsági vagy higiéniai előírásokat.

7. A kávéfogyasztás meghosszabbíthatja az életét.

Régen a kávé szerepelt a rákkeltő anyagok listáján, és úgy gondolták, hogy rákot okoz. Ma már tanulmányok bizonyítják, hogy azok, akik mérsékelten, napi 1-4 csésze kávét fogyasztanak, általában hosszabb élettartamúak. Emellett 8-15%-kal csökken a halálozás kockázata, és más tanulmányok is bizonyítják, hogy a kávéfogyasztók szív- és érrendszeri egészsége jobb.

Az oldal tetejére