Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Single Origin kávék

Single Origin kávék

A kávét kedvelők két nagy táborra oszthatók. egyikük az úgy nevezett blend (keverék) mások pedig a single origin kávékra esküsznek.

Mi a különbség?

A Blendet a világ lülönböző pontjain levő ültetvényekről összeválogatott legtökélesebb kávészemek keverésével készül. Ebben kiválók az olasz mesterek, barista egyetemeken külön tanítják a minőségi keverés elsajátítását. Sok cégnél a keverékek összetétele nagy titoknak számít, maximum az arabica és robuszta kávék arányát tüntetik fel. Ezért lehetetlen egy jó Blend ízt leutánozni.

A Single Origin kávék ezzel ellentétben egyetlen meghatározott termőhelyről származnak, vagyis ültetvénykávékról van szó. Ez nem azt jelenti, hogy tiszta kávéfajtákból készülnek, csupán annyit, hogy a kávécserjék egyazon ültetvényen, egymással tőszomszédságban növekednek és fejlődnek.

Az ültetvénykávék egy másik jellegzetessége még, hogy a kávészemeket többnyire kézműves jelleggel dolgozzák fel és pörkölik meg. A single origin, vagyis ültetvénykávék Ausztráliából indultak hódító útjukra, ma pedig már kifejezetten erre épülő kávézók nyílnak világ- és országszerte.

A kávés zacskókon legtöbbször „s.o.coffee” megjelölésként található meg, ugyanakkor számos étterem használja az organikus kifejezést rájuk.

 

 

 

 

 

 

A legismertebb típusok:

Ázsiai kávék

o   Indiában a kávét árnyékolók alatt termesztik, ízük általában testes és kevésbé savas. Saját különlegességük az úgynevezett  "monszun eljárás" mely során az óceáni párás szél járja át a kávébabokat. Napjainkban Ázsiában Myanmar, Vietnám, Thaiföld és Nepál, Kína a legújabb terület, ahol a kávé teret hódít.

Karib-szigeteki kávék

o  A kávék ízvilága épp oly színes és változatos mint a szigetvilág kultúrája. A világ egyik leghíresebb kávéja a jamaicai Blue Mountain, amely a sziget Kék-hegységének magas hűvös lankáin terem.

Hawaii Kávék

o   Itt terem a híres Hawaii Kona kávé. A szigeteken termesztett kávécserjék mind arabica fajták, ízük kiegyensúlyozott, tiszta, kifinomult és lágy.

Dél-amerikai kávék

o   Dél-Amerikába az 1700-as években érkezett a kávé és onnantól kezdve meghatározta a kontinens történelmét. Brazília ma is a világ legnagyobb kávé termelő országa. 80 %-ban magas minőségű arabica fajokat termesztenek, 20 %-ban robustát.

Közép-amerikai kávék

o   Sok kisebb-nagyobb ország található itt, amelyek kiváló kávétermelők, úgy mint Panama, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, El Salvador. Elképesztően sokféle ízprofilú kávét kínálnak, mely Közép-Amerika változatos földrajzi adottságainak, sokféle helyileg kialakuló mikroklímának és az itt termesztett sokféle arabica fajtának köszönhető.

Ausztrál kávék

o   Arabica kávéik igazi különlegességek és ritkaságok, melyet a keleti partvidéken termesztenek már több mint 200 éve. Ízviláguk sokféle, de rendszerint mogyorós csokoládés és édes citrusos. 

Indonéz kávék

o   Szumátrán, Jáván, Pápua Új-Guinea és Celebesz szigetének hegyvidékein találhatóak ültetvények. A szigetvilág termésére a kevésbé savas, aromadúsabb kávék jellemzőek.

Afrikai kávék

o    Afrika a kávé kiindulása és a kávé jövőjének kulcsa. A legtöbb helyen kézi erővel szedik a cseresznyéket és teljesen vegyszermentesen dolgozzák fel. Az itt termő kávék jellemzően gazdag, citrusos, gyümölcsös ízvilágú kiváló minőségű arabica fajták.

 

 

Az oldal tetejére