Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Teaismeretek kezdőknek és haladóknak

Teaismeretek kezdőknek és haladóknak

Minden, amit a teáról tudni érdemes!

A tea a legősibb ital a világon és alapvető szerepet tölt be a különböző kultúrákban szerte a világon. Szeretünk teát inni reggel, napközben, délután, de bizonyos teafájákat még este is. Fekete tea, oolong tea, zöld tea, fehér tea, sárga tea és pu-erh tea, rooibos tea, maté tea, gyógytea - számtalan fajtája ismert, és akkor ezek csak az alaptípusok. Még nem beszéltünk ezek ízesített változatáról. A teák ilyen vonatkozású variációi megszámlálhatatlan. 

Bloggcikkünkben összeszedtük a legfontosabb alapismereteket, amit erről a nagyszerű növényről tudni érdemes.

Mi is a Tea?

Minden tea, amelyet kortyolsz egyedülálló, még akkor is, ha ugyanabból a növényből származik. Ez annak köszönhető, hogy minden terület, ahol a teát termesztik, más-más adottságokkal rendelkezik, más az éghajlat és a termőföld, más a tea szüretelésének időpontja és a feldolgozás módszere is. Technikailag a tea a Camellia Sinensis teacserje leveleiből készül. Minden igazi tea ebből a bokorból származik, így a fekete, oolong, zöld, fehér, sárga és pu-erh tea is a Camellia Sinensis leveléből készül.

Mi a helyzet a rooibos, a maté és a gyógyteákkal?
A gyógyteák és a népszerű rooibos tea a legszigorúbb értelemben véve nem "tea" , de általánosságban szinte bármilyen növényt vízben áztatva teának nevezünk.

Szerencsére nem kell választanod, mert üzletünkben szinte mindegyik fajtát megkóstolhatod.

tea

 

A tea termesztéséről és szüreteléséről néhány érdekesség

A tea (Camellia sinensis növény) ültetése: A teaültetvényeket általában domboldalakon vagy lejtőkön helyezik el, hogy biztosítsák a megfelelő vízelvezetést és a napsütéshez való hozzáférést. A telepítés során a csemetéket vagy palántákat szigorú távolságokra ültetik egymástól, hogy megfelelő tér legyen a növekedésükhöz.

Szedés: A tea növénye általában három éves korában kezd el megfelelő mennyiségű levelet termelni a szüretelésre. A szüretelés lehet kézi vagy gépi módon történő.
Kézi szüretelés: Ez a hagyományos módszer, ahol a tapasztalt szedők a növény tetején levő legfiatalabb hajtásokat gyűjtik össze. Általában csak a legfelső két vagy három levelet és az apró hajtást szedik le.
Gépi szüretelés: Főleg nagyüzemi környezetben alkalmazzák. Speciálisan kialakított gépek szedik le a leveleket a növényről.

Feldolgozás: A szedést követően a friss leveleket gyorsan feldolgozzák, hogy megakadályozzák a levelek erjedését. Ez a feldolgozás két fő lépésből áll:
Oxidáció vagy fermentáció: Ennek a lépésnek a célja az, hogy a leveleket különböző típusú teák létrehozásához fermentálják vagy oxidálják. Ez befolyásolja a tea ízét és színét. Például, a fekete tea hagyományosan hosszabb ideig oxidálódik, míg a zöld tea minimális oxidációval készül.

Szárítás: Az oxidációt követően a leveleket szárítják, hogy elérjék a megfelelő nedvességtartalmat és konzisztenciát.

Csomagolás és értékesítés: A feldolgozott és szárított leveleket csomagolják és különböző formákban értékesítik: szálas teaként, filtertasakokban, vagy akár teapor formájában is.

Ez a folyamat változhat a tea típusától, a termőhelytől és a helyi hagyományoktól függően, azonban általánosságban ezek a lépések adják a tea termesztésének és szüretelésének alapjait.

 

Webshopunkban mindenfajta teatípusra találsz megfelelő terméket.

Nézz körül a TEÁK linken!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tea
Az oldal tetejére