Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Panettone az igazi olasz karácsonyi finomság

Panettone az igazi olasz karácsonyi finomság

A panettone Lombardia tartományából származik illetve egyenesen Milánóból. Eredetileg kovásszal, búzalisztből készült sütemény.

Ahogyan világszerte, Olaszországban is különlegesen fontos ünnep a családok számára a Karácsony ünnepe. A közmondás is úgy tartja: „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.” vagyis A karácsonyt a szeretteiddel töltsd, a húsvétot pedig azzal, akivel akarod!

Milánóban a karácsony panettone nélkül el sem képzelhető.

Eredetét számos legenda lengi körül.

Vegyük sorra, milyen legendákat kötnek a panettone születéséhez. Az egyik legtipikusabb sztori a Sforza udvarhoz kapcsolódik. Az ünnepi vacsora desszertjét a főszakács csúnyán odaégette, mire az inasa, Antonio, a rendelkezésre álló maradékokból egy édes tésztájú kenyeret dobott össze. A kényszermegoldásnak akkora sikere lett,  hogy ‘Viva, pane di Toni!’ felkiáltással ünnepelték, így a recept fennmaradt, és azóta is bőszen sütögetik. A  név is innen ered, pane di Toni, ami később panettone-vé szelídült.

A másik történet szerint egy fickó halálosan beleszeretett a helyi pék lányába, akihez nem tudott közel férkőzni, így hát úgy döntött, beáll a pékhez inasnak, hogy a lány közelében lehessen. A szomszédból rendszeresen baromfit lopott, amiket eladott, a pénzt vajra, tojásra költötte és egyre tökéletesebb édes kenyereket sütött. Ügyessége meghozta a gyümölcsét: a pék hozzáadta a lányát, és nem utolsósorban a kenyér receptje is fennmaradt az utókor számára.

Boltjainkban igazi olasz Penettonekat találhatsz. 

Az oldal tetejére