A legfontosabb tények a kávéról:
• A kávé felvillanyoz: minden egyes szerény kávébabszemnek több mint 1000 kémiai összetevője van (a koffein csak az egyik), ez adja egyedülálló aromáját és zamatát.
• A tea 5000 éves történetéhez képest kávét csak 5-600 éve fogyasztunk italként.
• Talán a legmeghökkentőbb tény, de a kávé, egy GYÜMÖLCS! Az ital a Coffea cserje gyümölcséből készül, amelyet kávécseresznyének hívunk. Így akár meg is ehetnénk.
• De mi inkább a cseresznye belsejében lévő két magból – ez a kávébab – készült varázslatos italt fogyasztjuk.
• A kávécserje 2 legfontosabb fajtája a Robusta és az Arabica. Előbbi a kávétermelés 25%-t, utóbbi 75%-t adja. A robusta koffeintartalma kétszerese az arabicaénak. Az arabica kávé édesebb és savasabb, a robusta íze kissé nyers, keserű.
• Minél tovább pörkölik a kávébabot, annál kevésbé lesz savas, és annál inkább keserűvé válik.
• Az őrölt kávé már őrlés után 15 perccel elveszíti aromája 60%-t. Ezért érdemes mindig főzés előtt megőrölni.
Egy kis kávétörténelem:
• A kávét a legendák szerint Etiópiában fedezték fel. Egy Kaldi nevű kecskepásztor figyelt fel rá, hogy a kecskéi az elrágott kávébabok után energikusabbak és élénkebbek lettek. Miután magán is kipróbálta, szintén hasonlót tapasztalt. Maga az elnevezés az angol coffee (kávé) is az etióp Kaffa régióból eredeztethető.
• A Vörös-tengeren át eljut a kávé Jemenbe, ez már az 1. ország, ahol termesztik is a kávét.
• Majd az oszmán hódítások révén eljut Isztambulba és a török hódoltsággal Európába is.
• Bécs ostroma után 500 kávébab-zsákot hagynak maguk után a törökök. Ez lesz az alapanyag az első bécsi kávéhoz, és megnyílik az 1. bécsi kávéház is, a Kék Palack.
• Gabriel de Clieu francia tengertisztnek köszönheti a Karibi világ, hogy a kávé eljut oda is. XV. Lajos francia király kertjéből csempészi ki a növényt, és ülteti itt el az egyetlen kávécserjét, amiből származtatható az összes jelenleg fellelhető.
• Az amerikai kontinensen a Bostoni teadélután után a hangsúly a teáról a kávéra terelődik. Majd a függetlenségi háborúban végérvényesen a kávé kap prioritást, miután a katonákat kávéval „fizetik ki”.
• Közben Olaszországban feltalálják az első eszpresszógépet.
• A II. világháború előtt a Nestlé piacra dobja Nescafé néven azonnal, vízben oldódó kávéját. Ez lesz az amerikaiak legfontosabb itala a háborúban is.
• Egy reklámkampánynak köszönhetően „kitalálják” a kávészünetet.
• A ’60-as években elindul a második, majd a 2000-es években a harmadik kávéhullám.
• Az újhullám lényege a területszelektált, azaz az egy eredetű kávé, és a világosabb pörkölés jellemzi, ami jobban kihozza minden eredet sajátos zamatát.