Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gianduja, az egyedülálló olasz édesség

Gianduja, az egyedülálló olasz édesség

Amikor először találkozol ezzel fenséges ízű édességgel, rögtön levesz a lábadról. Hagyományos olasz recept alapján készül a XIX század óta. De tudod, hogy született meg?

Honnan ered az elnevezés?

Kezdetben semmi köze nem volt a csokoládéhoz, hanem ez volt a neve egy hires karakternek az olasz Commedia dell’Arte-ból,  amely egy népszerű színház volt Olaszországban. A piros szegélyű, barna kabátot és háromszögletű kalapot viselő Gianduja, Piemont vidékének becsületes földművesét jellemezte. Ma a karaktert Torinó hivatalos farsangi maszkájának is tekintik.

Hogyan született meg az édesség?

1806-ben,a kakaó árak meredeken emelkedtek, aminek az oka áruhiány volt, miután Bonaparte Napóleon betiltotta a kakaóbab Egyesült Királyságból és gyarmatairól történő behozatalát, veszélyeztetve ezzel sok olasz csokoládégyártó megélhetését. A helyi csokoládésok úgy döntöttek, hogy kevés kakaóporukat összekeverik a helyi híres mogyoróval. Az eredmény egy intenzív, bársonyos krém lett, mely azonnal sikert okozott a helyi körökben.

1852-ben a Michele Prochet és Isidore Caffarel csokoládémesterek úgy tökéletesítették a receptet, hogy a mogyorót darálás előtt finoman megpörkölték, mandulát adtak hozzá, hogy mélyebb, gazdagabb ízt kapjanak. A Caffarel cég később megalkotta a giandiottot , melyet 1865 -ben a farsang idején, az új csokoládékat gianduia maszkos férfiak osztogatták, azóta él az elnevezés is.

 

Hogyan készül a Gianduja?

Először a kiváló minőségű mogyorót pirítják meg felszabadítva ezzel az ízeket. Ezután finom porrá illetve krém állagúvá őrlik. Közben a csokoládét megolvasztják, cukorral ízesítik és összekeverik a mogyoró masszájával egészen addig míg a Gianduja massza egyneművé nem válik, azaz az összetevőkből egy új anyag keletkezik. Ezt később formázzák vagy tovább ízesítik. Hagyományosan a végtermékek legalább 30% -ban tartalmaznak mogyorót. A csokoládék ma már különböző méretben és ízben kaphatók, (nagyon sok csokoládégyártó készít ilyen édességeket), a krém pedig sok sütemény összetevője. 

Az oldal tetejére