Képzeld el, hogy egy finom darab, sima étcsokoládé olvad a nyelveden! Ugye jó érzés?
A legtöbbünk számára a csokoládé egy finom csemege, amelyről azt tartják, hogy nem a legegészségesebb. Valójában azonban az étcsokoládé evésének rengeteg előnye van az édességszomj kielégítésén túl.
A szervezetünk imádja az étcsokoládét (főleg a bélrendszer). Igen! Az étcsokoládé egy jó eszköz lehet a bélrendszer egészségéért. Az étcsokoládé jó hatással van a bélgyulladásra és a bél áteresztőképességének csökkentésére, mindkettő kulcsfontosságú a az egészséges bélrendszer szempontjából. Ezenkívül jót tesz a szívnek, a bőrnek és az agynak is.
1. Az étcsokoládé természetes prebiotikum a bélrendszer számára
Az egyik fő ok, amiért az étcsokoládé jó nekünk, abból fakad, hogy pozitív hatással van a bélrendszerre. A prebiotikumok és a probiotikumok kulcsfontosságúak az egészséges bélrendszer működésében.
Az étcsokoládé magas rosttartalma kiváló prebiotikum forrássá teszi, amelyek táplálja a bélrendszerben lévő „jó” baktériumokat.Eezek biztosítják, hogy a rossz mikrobák ne tudják átvenni a hatalmat. A magas rosttartalom jobb emésztést és kevesebb székrekedést is jelent.
Egy 100 grammos tábla étcsokoládé bő 11 gramm rostot tartalmaz. Ha magas probiotikumot tartalmazó élelmiszerekkel, például görög joghurttal, kombucha-val, kefirrel, savanyú káposztával kombináljuk, a legjobbat tehetjük a bélrendszer egészségéért. Természetesen nem kell egyszerre fogyasztani ezeket az ételeket, hogy megkapjuk a pre- és probiotikus kombináció előnyeit.
2. Tetemes mennyiségű antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot kapunk
Az antioxidánsok olyan, élelmiszerekben található anyagok, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást a szervezetben. Az étcsokoládé kakaóbabból származik, és ez a kakaóbab polifenolokat tartalmaz, ami egyfajta antioxidáns.
Kíváncsi vagy a polifenolok erejére? Egy 22 résztvevővel végzett tanulmány azt találta, hogy a magas flavanol tartalmú kakaó (a polifenol egy fajtája) fogyasztása jelentős növekedést eredményezett mind a Bifidobacterium, mind a Lactobacilus baktériumtörzsek számában. Ez a két törzs nagyon fontos, és az egészséges bélrendszerrel rendelkező emberekben bőven van belőlük.
Kíváncsi vagy a polifenolok erejére? Egy 22 résztvevővel végzett tanulmány azt találta, hogy a magas flavanol tartalmú kakaó (a polifenol egy fajtája) fogyasztása jelentős növekedést eredményezett mind a Bifidobacterium, mind a Lactobacilus baktériumtörzsek számában. Ez a két törzs nagyon fontos, és az egészséges bélrendszerrel rendelkező emberekben bőven van belőlük.
Ami a polifenolok szerepét illeti az étcsokoládéban. A bélrendszer egészségi állapotában: gyulladáscsökkentőként hatnak, megerősítik a bélrendszert és a bélnyálkahártyát, és segítenek az olyan állapotok kezelésében, mint a hurutos bél.
Az étcsokoládék előnyei akkor is megmutatkoznak, ha a benne található vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok széles skálájáról van szó. Tele vannak vassal, magnéziummal, rézzel és cinkkel. Az étcsokoládéjában kis mennyiségű A-, B-, E- és K-vitamin is található.
3. Jót tesz a szívednek
Váltsunk át az étcsokoládénak a bélrendszer egészségére gyakorolt hatásáról, és beszéljünk egy kicsit az étcsokoládé szívre gyakorolt jótékony hatásairól. A flavanolok főként a gyümölcsökben és zöldségekben található vegyületek, de az étcsokoládéban is megtalálhatók. A polifenolok családjából származnak, és ismertek arról, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri szövetek gyulladását, enyhítik az artériák terhelését és csökkentik a vérnyomást. A kutatások a flavanolokat a szívbetegségek kockázatának csökkentésével is összefüggésbe hozták.
4. Az étcsokoládé szépítheti a bőrödet
Szeretné védeni bőröd? A csokoládéban található antioxidánsok nagyszerű „wellness” a bőrnek. Az étcsokoládé bőrre gyakorolt előnyei a flavanolokból származnak. A kutatások azt mutatják, hogy segíthetnek enyhíteni az UV-fény negatív hatásait, hidratálják a bőrt, és segíthetnek a ráncok ellen.
Ha azonban már olyan bőrproblémákkal küzdesz, mint a pattanások, érdemes tudni, hogy az étcsokoládé fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket.
5. Javítja a gondolkodást és a közérzetünket
A flavanolok ismét kulcsfontosságú szerepet játszanak. Az agy és a gondolkodás egészségére, valamint hangulatunkra is hatással lehetnek. A kutatások összefüggés találtak az étcsokoládé fogyasztása és az agy azon területe, mint a hippokampusz, mely felel a tanulásért és a memóriáért, fokozott működése között.
A „jó közérzet” érzése, amelyet egy darab csokoládé elfogyasztása után ér, valójában tudományos tény. Az étcsokoládé evése több „boldogság hormont” jelent, mint az endorfin és a szerotonin, amelyeknek hangulatjavító hatásuk van.
Forrás:
https://flore.com/blogs/learn/dark-chocolate-for-gut-health