Miből készül a marcipán?
A marcipán cukrászipari alapanyag, általában egy rész blansírozott, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Pár szem keserűmandula hozzáadásával pedig létrejön a marcipán sajátos íze
Ősét már az ókorban a perzsák is ismerték, ez az ősi marcipán azonban még mandulával és mézzel dúsított olívaolajból készült, pár csepp rózsaolajjal illatosítva. A középkorban jutott el Spanyolországba, Portugáliába, Velencébe, ahol eleinte csak az uralkodók asztalán volt megtalálható, a cukor Európába kerülése után a cukrászattal együtt fellendült a marcipángyártás is.
Legendák
A marcipán elterjedéséről több legenda terjeng a köztudatban. A két leghíresebb
Az olasz legenda
Egy olasz eredetet bizonygató legenda szerint Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik a marcipán elnevezés. Eszerint az 1400-as években egy Badrut nevű velencei cukrászmester Mária nevű leánykája, az apja műhelyében játszadozva a mézbe tört mandulát kevert, majd az így keletkezett gyurmát forró tepsiben kiszárította. Apja megkóstolta a játékból készített édességet, és olyan jóízűnek találta, hogy ebből kezdte készíteni a Velencében közkedvelt szentelt gyertyákat, cirádákkal ékesítve. A legenda szerint első ízben a Szent Márk székesegyház előtti téren, a város védőszentjének ünnepén árusította a mandulából és mézből készült finomságot, ezért lett Szent Márkról elnevezve: Marci panis azaz „Szent Márk kenyere”
A lübecki legenda
A világhírű lübecki marcipán legendája szerint 1402-ben Lübeckben nagy éhínség pusztított, mert
ellenséges erők kerítették be a várost, s már minden élelem elfogyott. Ekkor egy mandulával megrakott görög teherszállító vitorlás futott be a lübecki kikötőbe, ahol azonban kiderült, hogy a mandulát megrendelő kereskedő tönkrement, és a szállítmánynak nincs gazdája. Az ezután elárverezett mandulát egy helyi cukrász vásárolta meg. A mandulát megőrölte, összekeverte cukorral és rózsavízzel, hozzákevert tojássárgáját, a masszából golyócskákat formázott, és árusítani kezdte. Így indult el a világhír felé a lübecki marcipán, ami nem sült vagy pirított marcipán. Általában cipó alakba formálva, csokoládéval bevonva készül. Thomas Mann író viszont, aki Lübeck világhírű szülötte, arról írt, hogy a „gyomrot terhelő”" marcipán, „a hárem szülötte” és a receptje nyilvánvalóan Velencéből került a lübecki Niederegger kezébe. Az 1806-ban alapított és azóta megszakítás nélkül prosperáló Niederegger cég a marcipánkészítés művészetét sikeresen ötvözte a csokoládégyártással és a kettő egyesítéséből Lübeckben született meg az híres marcipános csokoládé.
Nálunk a híres Carstens marcipángyár termékei érhetők el.
Amiért a lübecki marcipán különleges, az a minőség
A jogszabályok alapján a marcipán megnevezéssel forgalmazott termékeknek 50 rész marcipán krémet és 50 rész cukrot kell tartalmaznia legalább
Lübeckben ezt máshogy gondolják, így szerintük:
· Lübecki marcipán, ami legalább 70 rész marcipán krém és 30 rész cukor, és
· Lübecki finom marcipán, 90 rész marcipán krém és 10 rész cukor arányban oszlik el
1996 júliusa óta a lübecki marcipánt "földrajzi eredetű oltalom alatt állóként" regisztrálták az Európai Unióban.